Stanislav Sojka: Vzpomínání Praze 2 jde. Na co ale budou vzpomínat budoucí generace?

Sdílíme text od Standy Sojky, který vychází v Novinách Prahy 2 v aktuálním, červnovém čísle:

Není nad to určit diskusní téma tak, aby se radní mohli pochválit a opozice jim vlastně neměla co vytknout. Městská část totiž podporuje povědomí o historii Prahy 2, jak jen to jde: odhalování pamětních desek, vynikající výstavy. Dodnes mám v paměti např. výstavu o  bombardování Prahy v  únoru 1945.

Praha 2 také podporuje vydávání unikátních publikací, například o historii vinohradských Židů, která je součástí projektu badatele Martina Šmoka. V rámci projektu došlo také k instalaci „Stolpersteinů“, mosazných destiček zasazených do  chodníku. Ty připomínají domy, z  nichž odešlo několik tisíc Židů do  koncentračních táborů. Bohužel současně s tím radnice nechává ničit genia loci naší čtvrti tím, že nebrání developerům ve výstavbě na exponovaných místech a v těsné blízkosti památek. Dokonce sama chystá výstavbu sportovní haly u  Smetanky a  podzemních garáží u Nuselských schodů.

U některých projektů se člověk musí rozmýšlet, jestli jsou vůbec myšleny vážně – například navrhované monstrózní stavby na předpolí Nuselského mostu, na  nároží Křesomyslovy ulice, v Perucké ulici i jinde. Mají ale smů- lu, protože na rozdíl od jiných, až zbytečně medializovaných kauz typu Transgas, se o nich veřejnost dozví až ve  chvíli, kdy se skelet stavby zvedne do nečekané výšky.

Jak budou budoucí generace vzpomínat na dobu, v níž dnes žijeme my?