Glyfosát v Praze 2: dělá ODS z lidí hlupáky?

Zatímco mnohá města v ČR už několik let likvidují ze zdravotních důvodů plevel horkou párou či manuálně, ODS navzdory svým prohlášením stále pokračuje v rozlévání chemického koktejlu v ulicích Prahy 2

V létě 2020 opět zbělaly okraje trávníků a kolem stromů v ulicích se zelený porost proměnil v mrtvou bílou hmotu. Je pro ODS stále důležitější ekonomická výhodnost glyfosátu než zdraví lidí? Už dávno se ví, že glyfosát způsobuje podráždění dýchacích cest, může narušovat hormonální systém, dostává se do vody a půdy. Když se dostanou do kontaktu s glyfosátem v trávě psi, mají podrážděné tlapky a mohou dokonce i zvracet a mít krvavé průjmy (vyjádření chovatelů na sociálních sítích).

Nejnovější odpověď Prahy 2 zní jako vždy: My za nic nemůžeme, to Technická správa komunikací (TSK), která má většinu chodníků a vozovek u nás na starosti. Přitom ve veřejném rejstříku je vidět, že TSK najala na údržbu chodníků společnost Komwag, kde má vlastnický podíl také Praha 2. Členkou představenstva je starostka Prahy 2 Jana Černochová, v dozorčí radě sedí místostarosta Prahy 2 pro oblast životního prostředí Václav Vondrášek – viz následující výpis z veřejného rejstříku:

Ukázka ze smlouvy mezi TSK a Komwagem, která byla uzavřena v listopadu 2019 na dva roky:

Kromě této smlouvy lze dohledat také smlouvu mezi Prahou 2 a Komwagem z května 2019, jejímž předmětem je “kombinované strojové a ruční čištění průběžné s četnosti každý pracovní den a u vybraných míst každý pracovní den a sobotu. Ruční úklid celého obvodu Praha 2 v pracovní dny a ruční úklid vybraných tras o sobotách, nedělích a svátcích.” Přiložen je seznam ulic, kterých se čištění týká.

Komwag ve své výroční zprávě za rok 2018 navíc uvádí: “V průběhu sledovaného období realizovala Technická správa komunikací výběr dodavatele na velké Systémy zimní údržby a letních úklidů na území Prahy. Vybraným dodavatelem se staly Pražské služby, které pro některá území dohodly správu činností prostřednictvím společnosti AVE. Na území naší městské části Prahy 2 budeme subdodavatelsky zakázku realizovat pro období příštích 5 let.

Nemusíme však zůstávat jen v rovině teorie. Pracovník, který aplikoval glyfosát v ulicích Prahy 2 v červenci 2020, měl na sobě pracovní oděv Komwagu. Když jsme se kolegy tohoto pracovníka ptali, co právě aplikují za přípravek, ochotně odpověděl, že Tartan Super 360, tedy herbicid na bázi glyfosátu. Také Praha 2 po veřejném tlaku na svém FB profilu 8. 7. 2020 přiznala, že Komwag glyfosát v Praze 2 používá:

Zelení se budou zajímat o to, co Praha 2 udělala z pozice spoluvlastníka společnosti Komwag pro to, aby se v našich ulicích jednou provždy s glyfosátem skončilo tak jako v jiných městech.

Problém vidíme ale i tam, kde údržba spadá přímo pod Prahu 2, nikoli pod TSK. Jak jinak si vysvětlit, že existují platné smlouvy, v nichž je explicitně uvedeno, jaká chemikálie se na těchto územích, např. na Bastionu, používá? Pokud by to Praha 2 myslela s ústupem od glyfosátu v ulicích vážně, proč by místostarosta podepisoval ještě v květnu 2020 dodatek ke smlouvě na údržbu Bastionu, která obsahuje i ceník a v něm zahrnuté “chemické odplevelení” a použití “Roundapu”?

Při podepisování dodatku měl příležitost znění změnit, ale neudělal to – viz následující výtah ze smlouvy mezi Prahou 2 a Gartenstou:

Závěr:

Pokud chce ODS Praha 2 SKUTEČNĚ od použití glyfosátu v ulicích Prahy 2 ustupovat, neměla by se vymlouvat, že chodníky spravuje někdo jiný, např. výše zmíněná Technická správa komunikací (TSK). Když jde o důležitou věc, dá se domluvit i s TSK. Věděli jste, že v dozorčí radě TSK sedí zastupitel Prahy 2 JUDr. Petr Novotný (ANO)? Bude to podobné, jako když Praha 2 začala před lety z iniciativy Zelených investovat do výsadby stromořadí v těch stejných ulicích, kde teď údajně nemá vliv na to, zda se v nich rozlévá glyfosát. Stromy sázet mohla, ale teď je náhle  bezmocná? Ovšem vzhledem k tomu, že i Praha 2 nakonec přiznala, že s glyfosátem řádí v ulicích Prahy 2 Komwag, bude to ještě jednodušší. Nebo je snad Praha 2 jedním ze dvou hlavních akcionářů v Komwagu jen tak pro legraci?