Jak se má Praha 2 adaptovat na klimatické změny?

První velkou výsadbu stromů v ulicích Prahy 2 se nám podařilo prosadit v roce 2013. Usilovali jsme také o zachování mezinárodně známé komunitní zahrady Smetanka. Škoda, že Praha 2 bere adaptaci města na klimatické změny na lehkou váhu, a to i přes doporučení expertů z České zemědělské univerzity, píše Tomáš Richta, předseda Zelených Praha 2.

Ne každému se podaří na léto vycestovat z Prahy, a v době po koronavirové krizi obzvláště. Zelení, kteří jsou součástí koalice DVOJKA SOBĚ, mají za 14 let v zastupitelstvu jasnou vizi, co a jak je potřeba udělat, aby se ve městě navzdory jeho ohřívání dobře žilo. První velkou výsadbu stromů v ulicích Prahy 2 z rozpočtu městské části se podařilo prosadit v roce 2013. Také komunitní zahrady mají dlouhodobou podporu naší společné koalice. Experti z České zemědělské univerzity nám dávají za pravdu a doporučují Praze 2 podporovat komunitní ekologické zahrádkaření, jako jsou občanské zahrady i školní projekty. Škoda, že radnice právě tato opatření odsunula na druhou kolej. Prioritu od radnice nedostala ani úprava okolí potoka Botiče – jeho betonové břehy, které brání postupnému vsakování vody, a nejsou ani nijak vábivé, tedy zatím zůstanou. Stejně tak chybí koncept systematického nakládání s dešťovou vodou, nebo vzniku nových vodních ploch. Zdá se tedy, že radnice se při ochlazování města brání skutečným změnám a kloní se jen k lehkým estetickým úpravám, jako je např. ozeleňování průduchu metra nebo zavlažování na městských vinicích. Ano, někde se začít musí. Doufejme jen, že ty skutečné změny přijdou včas. Pro koalici DVOJKA SOBĚ budou i nadále prioritou.

Vyšlo v Novinách Prahy 2 v srpnu 2020.