Monika Horáková: Ozeleňovat Prahu 2 budou i sami občané, pokud je radnice motivuje

Horakova_MonikaZeleň v Praze 2, to nejsou jenom parky. V ulicích máme také stromořadí, s jejichž obnovou jsme již začali: dosadíme osm desítek chybějících stromů. To je ale teprve začátek. V budoucnu vidíme dvě výzvy. Výsadbu zcela nových uličních stromořadí a hledání cesty, jak společně s majiteli a obyvateli domů zútulňovat vnitrobloky a dělat z nich větší prostory vhodné k relaxaci a sousedskému setkávání. Takové plány jsou sice za hranicí toho, co je majetkově svěřeno Praze 2, kdybychom se však drželi přísně toho, co má a nemá městská část na starosti, obraz „dvojky“ by vypadal dost smutně. Ve správě Prahy 2 jsou prakticky výhradně parky. O ty se Praha 2 stará dlouhodobě velmi dobře, parky slouží veřejnosti k odpočinku, zábavě i sportu. Veškeré ulice, včetně existence či neexistence stromů jsou naopak v kompetenci magistrátu či jeho organizací, jako je Technická správa komunikací (TSK). A magistrát vykazuje dlouhodobě neschopnost řešit „drobné“ problémy města, jako je výsadba stromů, které v centru města mohou lidem zpříjemnit život. „Řeší“ se hlavně velké problémy, např. tunel Blanka. Letos proto Praha 2 přistoupila ke svéráznému kroku: z rozpočtu vyčlenila finanční prostředky a převedla je TSK na výsadbu stromů v Praze 2 v místech, kdestromy v minulosti uhynuly. To je zatím pouhé látání děr. Masivnější investici do uličních stromořadí nikdo jiný než Praha 2 nezajistí. V nadcházejících letech chceme zmapovat možnosti výsadby ve všech ulicích Prahy 2 podle možností inženýrských sítí (kvůli plynovodům, vodovodům či elektřině není technicky možné vysadit stromy kdekoli). Lidé očekávají od své městské části aktivní přístup a řešení problémů, nechtějí slyšet výmluvy, že za to Praha 2 nemůže, že to nemá v kompetenci. Nemá, ale nástroje, jak docílit lepší Prahy 2, existují. Kromě financování z vlastní kapsy je to například motivování občanů k tomu, aby se na ozeleňování města sami a podle svých představ podíleli.

(Vyšlo v Novinách Prahy 2 v dubnu 2014)