Monika Horáková: Dobré a dostupné školy jsou lákadlo pro rodiny s dětmi

Zavolala mi kamarádka, která se svou rodinou zvažuje stěhování do Prahy 2. Její první otázka byla: „Jsou u vás dobré školy?“  Líbilo se mi, že je to pro ni jedno z důležitých kritérií. Vystihla svou otázkou to zásadní. Z demografického hlediska je důležité, aby se v Praze 2 natrvalo usazovaly rodiny s malými dětmi. Protože ceny bydlení, kvalita ovzduší nebo míra automobilové dopravy zatím rozhodně nepatří k silným stránkám naší obce, a málokdo projevuje vůli to vůbec řešit, jeví se snaha vytvořit síť dobrých a dostupných základních škol jako jedno z reálnějších lákadel pro rodiny s malými dětmi. Jako zřizovatele by Prahu 2 určitě neměl zajímat jen fyzický stav školních budov, ale také vnitřní fungování. Proč některé školy řeší přetlak zájmu, zatímco jiné pokles počtu nových dětí? Uplatňují všechny základní školy v Praze 2 moderní pedagogické přístupy? Mají ředitelky a ředitelé plnou podporu při zavádění inovací? Nepřerostla nám tzv. spádová turistika přes hlavu? Umí školy navzdory omezeným podmínkám zajistit dětem zdravé a chutné obědy? Budu ráda, když mi pošlete své zkušenosti a postřehy na monika.horakova@zeleni.cz. Každá z deseti základních škol Prahy 2 se nachází v trochu jiné situaci a je důležité, aby se pro ni obec snažila najít řešení na míru. Cílem má být jediné: aby se každému dítěti z Prahy 2 dostalo co nejlepšího vzdělání, které mu otevře nové pohledy na svět a motivuje ho k dalšímu poznávání.

Vyšlo v Novinách Prahy 2 v březnu 2022.