Foto: Jan Horáček

Podle starostky Prahy 2 Jany Černochové by diskuze o migraci ve školách vůbec neměla probíhat, neboť se nejedná o celospolečenský problém a navíc nejde o téma vhodné pro děti. Politička, která má na starost všechny základní školy v Praze 2, prezentovala tento svérázný názor v pořadu ČRo Plus Pro a Proti. Taktéž podotkla, že škola není instituce, která by vychovávala děti – to je prý výhradním úkolem rodičů a po škole ani pedagozích to nemáme chtít. Co bychom tedy podle starostky Černochové od školy chtít měli?! Bylo trochu složitější se to z rozhovoru dozvědět, neboť Jana Černochová motala páté přes deváté a podle nerozluštitelného klíče si na podporu svých motanic přibírala různé spojence. Nejdříve spojence České republiky, jež jsou prý v diskutovaném komiksu společnosti META, který má dětem přiblížit problém uprchlictví, znevažováni. Těžko říct, jestli mezi tyto spojence paní starostka počítá i OSN, ale vzhledem k tomu, že ta prostřednictvím úřadu komisaře pro uprchlíky komiks podpořila, asi by jako spojenec neobstála. Naštěstí byli po ruce ještě vojáci zahraničních blízkovýchodních misí, kteří vědí, co s islámem souvisí, muslimská žena, “která je méně než koza” a pak samozřejmě spousta konvertitek k islámu, které se od něj následně odvrátily. Nakonec se ale ukázalo, na jakého spojence Černochová sází nejvíc a co je zároveň tématem, které by podle ní měly školy rozvíjet: naše historie. Vyvolat zájem o vlastní historii, v tom vidí důležitý úkol pedagogů a přínos vzdělávacích projektů neziskovek. Na rozdíl od migrace je podle ní historie téma závažné a celospolečenské, a tak “nejdůležitější je, aby se děti dozvídaly o tom, co dělal jejich dědeček a pradědeček, kde pracoval a jaké hodnoty tvořil”. Koho by napadlo, že lék na všechny problémy migrace tkví v dostatečné znalosti vlastní genealogie?! Uklidňovat nás snad může jen to, že ředitelé a ředitelky základních škol v Praze 2 mají jistě větší rozhled než starostka, a že se tedy dětem dostává kosmopolitního vzdělávání, odpovídajícího i kosmopolitnímu duchu Prahy 2.

Tereza Konrádová

Rozhovor Pro a proti, na nějž komentář reaguje, si můžete poslechnout zde.

2 thoughts on “Tereza Konrádová: Zázračný lék na problémy migrace? Podle starostky Černochové se skrývá v rodokmenu

1. Jako člen komise pro výchovu a vzdělávání MČ Praha 2 považuji vyjádření paní starostky v inkriminovaném pořadu minimálně za něsťastné a to zvlášť v kontextu toho, že podpořila branné dny na školách Prahy 2, při nichž děti dostaly do rukou zbraně (a paní starostka se s nimi fotila). Je např. toto tématem, které by měla předávat škola a nikoli rodiče? Obecně se domnívám, že otevřená diskuze a probírání tématu uprchlictví a multikulturality (které je jedním z průžezových témat vzdělávacího programu) do škol rozhodně patří.

2. V případě starostky Prahy 2 mě už nepřekvapuje nic od té doby, co stála na jednom pódiu s Martinem Konvičkou, populistou, který nejdříve záměrně rozdmýchává, a poté politicky zneužívá strach lidí z migrace. Její tehdejší účast na demonstraci Konvičkovců byla ostudou Prahy 2.